La Belgian Homeless Cup

Entrevista a Bert Galleguer, coordinador de la Copa Sense Sostre Belga

-Què és la Belgian Homeless Cup?

La BHC és una competició de futbol socio-esportiva per a les persones Sense Sostre. L’objectiu és motivar els jugadors via l’esport i acompanyar les seves accions per millorar la seva situació. Som conscients que aquest és el resultat d’un procés de ruptura dels llaços d’exclusió.


-Quin és el rol de la Copa ?

Amb els torneigs volem portar les persones sense sostre a creure de nou en elles. Implicant-les en la dinàmica del futbol, aquestes persones poden novament tenir confiança en un millor avenir.

 

-Qui participa a la BHC?

 Alguns dels nostres jugadors no tenen literalment sostre, altre en tenen un, però tenir un sostre no significa tenir una llar, una casa per ells.

El fet d’estar sense sostre és més que un problema d’habitatge. I habitar és més que tenir un sostre. Habitar vol dir estar protegit, en seguretat, tenir intimitat, una identitat, una xarxa social, una família, un entorn, un veïnatge, i també viure en salut: tenir un lloc on cuinar, on menjar, on ocupar-se de si mateix, on dormir, i poder-se cuidar quan sigui necessari.

Per persones Sense Sostre entenem :

  • Persones en centres d’acollida
  • Persones amb dependència a l’alcohol o a les drogues
  • Persones en allotjaments inadequats
  • Persones sense papers
  • Persones en demanda d’asil o refugiades

Darrera de cada rostre, hi ha una història. El fet d’esdevenir una persona Sense Sostre és a risc de tothom. Només cal que en un moment de crisi, els esdeveniments es girin en contra portant a un canvi radical.

Els nostres jugadors tenen el coratge de voler canviar la seva situació a través del repte del futbol i són alhora un exemple per d’altres jugadors.

-Què vol dir estar sense sostre?

No s’esdevé Sense Sostre per art de màgia. És abans que res un procés de pèrdua dels llaços i d’exclusió. Un procés que porta a les persones a una situació de precarietat. I això afecte sobretot les persones en una situació vulnerable.

-És més aviat un projecte mediàtic que no canvia en res la situació de les persones Sense Sostre (o Sense llar?)

No, aquest projecte aporta una estructura a la vida dels jugadors i un objectiu a treballar. Els jugadors troben la força per canviar la seva situació, això té a veure tant amb l’activitat professional (seguir una formació, buscar un lloc de treball) com amb la social (reconstrucció dels llaços familiars, construcció d’una xarxa social, etc.).

-Els Clubs de Futbol son massa professionals per col.laborar amb els equips de Sense Sostre

No, els clubs disposen d’una experiència en el domini del futbol i d’una xarxa de col·laboradors, a més de la proximitat dels mitjans de comunicació, de nom i de prestigi. Adquireixen així un compromís amb la societat.

-No és un ajut individual clàssic

En efecte.

Els participants a la BHC són primer de tot jugadors. Volem implicar-los i donar-los l’oportunitat de treballar en grup un objectiu i responsabilitzar-los directament. Es facilita així, el camí cap a l’ajut social, cap a la formació i el treball.

Adquireixen al si de l’equip, competències i aptituds que els hi serviran en el seu entorn directe i en el seu lloc de treball.

Una relació de confiança es construeix amb el treballador social en un terreny neutre. No hi ha entrevista d’admissió. Els treballadors socials poden així basar i construir el seu treball sobre l’experiència viscuda junts.

-Més valdria gastar els diners per un habitatge que per una vulgar competició de futbol

Un habitatge no significa forçosament un «casa seva», i això és el que manca a la majoria dels nostres jugadors. Un lloc on estar-hi, on puguin passar el temps entre amics.

El nostre projecte costa efectivament diners, però també en retorna indirectament.

Estem convençuts que la implicació de les persones Sense Sostre en el nostre projecte fa disminuir i evita fins i tot, a vegades, les admissions a centres de nit, de crisi, presons o establiments psiquiàtrics.

Un retorn financer del projecte es també visible per l’inserció de persones Sense Sostre en el mercat laboral.

-Que el millor guanyi

Si!

Però durant els partits, no es tracta només de l’equip que tingui les millors capacitats tècniques. Els jugadors i els equips que intenten portar un canvi a la seva situació i que es comprometen per millorar les seva vida individualment i per l’interès del grup són també en aquest sentit guanyadors.

Alhora, i tenint en compte els aspectes esportius, socials i del joc net (Fair Play) i atribuint premis (copes, reconeixement social, mitjans de comunicació, etc.) tot plegat ofereix una oportunitat real de guanyar.

http://www.belgianhomelesscup.be

(Foto cedida per la Belgian Homeless Cup. Equip:  Club Bruges)


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s